پارسا
سلام-وقت بخیر 
قالب وبلاگ
پيوندهای روزانه

 

کاساوا

 

بوته کاساوا 

ریشه کاساوا

ریشه کاساوا

تدوین:نظام کارزانی

کارشناس ارشد زراعت

پاییز 1388

 چکیده :

کاساوا با نام علمی esculenta Manihotو M.ultissima و M.aipi  گیاهی از تیره فرفیون بوده وخاص مناطق حاره ای ومرطوب می باشد ودر زمینهای فقیر و غیر حاصلخیز وشرایط خشکسالی نیز رشد کرده و محصول اصلی آن ریشه غده ای است که مخروطی وطویل است گیاه دارای دو نوع تلخ وشیرین است که تلخی در اثر وجود سمی بنام گلوکزید سیانوژن یا هیدروسیانیک بوده و میزان آن در برگها بیشتر از ریشه است ودر اثر آنزیم لایناماراز یا لیناز هنگام پاره شدن سلولها تجزیه شده و در اثر خیساندن درآب و برش دادن وحرارت دادن  عمل تجزیه سم تسریع می یابد. بوته کاساوا چوبی وچند ساله است که تا ارتفاع 2تا4 متر رشد میکند برگها بصورت توده ای در تاج درخت شبیه به برگ نخل گسترده و روی دمبرگ بلند و باریکی شامل 5تا9 پهنه به وجود میایند آنها فقط بسوی انتهای شاخه رشد می کنند وقتی گیاه در حال رشد است.

به خاکهای سبک شنی لوم ولومی شنی حاصلخیز و مرطوب و عمیق ۴phتا۸ سازگار است و همچنین در خاکهای شنی تا رسی نیز به عمل میاید. و در ارتفاع زیر 150 متر بهترین عملکرد راداشته و تا ارتفاع 500 متر هم کاشته می شود.کاساوا بوسیله قلمه تکثیر می شود و قلمه ها بطول 25 سانتیمتر ودر فاصله 75 سانتیمتر از راس ساقه  گرفته میشوند وبه سه صورت افقی ،مایل و عمودی به وسیله دست یا ماشین کاشته میشوند.

آفات شامل کرم سبز، حشره آردی و ملخ و بیماریها ی ویروسی مانند موزائیک و بیماریهای قارچی و جوندگان وحیوانات از عوامل مزاحم کاساوا هستند.

در عملیات برداشت ابتدا بوته را از ارتفاع خاصی هرس کرده و سپس اقدام به درآوردن ریشه میشود وبرای فرآوری وتبدیل حاضر می شود عملکردآن در زمینهای فقیر وخشک و کاشت سنتی از 5 تا10 تن و در اراضی حاصلخیز و بارندگی زیاد تا90 تن می باشد مصارف گوناگونی دارداز جمله تهیه نان وکیک ،کراکر،نوشیدنیهای الکلی، پارچه کاغذ، اتانول و تغذیه دام ،مصارف دارویی وغیره

  مقدمه:

کاساوا مانیهوت اسکولنتا Manihot esculenta، یوکا یا مانیوت هم نامیده میشود گیاهی است چوبی از تیره فرفیون (خانواده فرفیون)بومی آمریکای جنوبی است که به طور گسترده به عنوان یک محصول  هر ساله  در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری برای  ریشه غده ای نشاسته ای آن کشت شده است که عمده ترین منبع کربوهیدرات هستند.آرد تولید شده از ریشه تاپیوکا نامیده میشود. کاساوا سومین منبع بزرگ کربوهیدرتها برای غذای انسان در جهان است .ومحصولی کم هزینه برای جمعیت ساکن در مناطق مرطوب استوایی می باشد .

نام کاساوا گاهی اوقات کاسادا یا کاسابا نوشته میشود در نشریات انگلیسی زبان گاهی اوقات ممکن است به نام محلی از قبیل mandioca،aipim یا macaxeira در برزیل kassav درهائیتی mandio در پاراگوئه خوانده شود.  کاساوا ریشه های بزرگ پر از نشاسته ای برای رشد خود فراهم میکند که حاوی نزدیک به حداکثر غلظت نشاسته بر اساس وزن خشک در میان محصولات غذایی می باشد. ریشه های تازه حاوی حدود 30% نشاسته و مقدار کمی پروتئین می باشد. ریشه های بسیار شبیه سیب زمینی را تولید میکند آنها را میتوان پوست گیری شده، و آب پز، پخته یا سرخ کرده مصرف کرد توصیه میشود کاساوا بصورت نپخته مصرف نشود بدلیل غلظت بالقوه سم گلوگوزید سیانوژن که پس از پخت و پز سطوح ضرر آن کاهش می یابد در بافت سنتی آمریکا ریشه ها رنده شده و شیره را با فشردن آن استخراج میکنند وبعد از آن کاساوا بیشتر بر روی آتش خشک و به غذای تخمیری یا پخته شده تبدیل می نمایند.

بزرگترین تولید کننده کاساوا برزیل و پس از تایلند، نیجریه، زئیر واندونزی می باشد با وجود اینکه تولید در آسیا و افریقا همچنان افزایش یافت ولی در آمریکا ی لاتین تولید در سطح بیش از 30 سال گذشته باقیمانده است تایلند صادر کننده اصلی سالیانه کاساوا به اروپا است. کاساوا توسط تجار پرتغالی از آمریکا به آفریقا حمل شد.واین غذای بسیاری از نقاط غربی و مرکزی افریقا است و در سراسر مناطق استوایی و مرطوب یافت شد  بازار جهانی برای کاساوا به دلیل فراوانی جایگزین های آن محدود است

تاریخچه : جمعیت های وحشی از مانیوت اسکولنتازیر گونه فلابلیفولیا نشان داده است .که اجداد اهلی شده کاساوا در غرب محور مرکزی برزیل به احتمال زیاد و برای اولین بار بیش از 000/10 سال پیش کشت می شده در 6600 سال قبل از میلاد گرده مانیوک در کاوشهای باستان شناسی سایت سان آندرس اراضی پست خلیج مکزیک مشاهده شد.شواهد مستقیم نشان می دهد که 1400 سال پیش کشت  کاساوا در السالوادورصورت گرفته است.اگر چه به احتمال زیاد منشاء مانیوت اسکولنتا جنوب برزیل و پاراگوئه است . و پتانسیل بالای تولید غذا داشته وغذای اصلی جمعیت های بومی شمال آمریکای جنوبی و جنوب آمریکایی میانی و کارئیب در زمان غلبه اسپانیا بوده و کشت آن با استمار پرتغال و اسپانیا ادامه یافت. گونه ای مدرن اهلی شده در حال رشد می توان در جنوب برزیل یافت.در حالیکه چندین گونه وحشی مانیوت وجود دارد. و همه واریته های مانیوت اسکولنتا مورد کشت  هستند.

 

 گیاهشناسی:

بوته کاساوا

طبقه بندی علمی

    Scientific classification

فرمانرو:گیاهان

 

Plantae Kingdom:

 

دسته :گیاهان گلدار

 

Division: Magnoliophyta

 

رده:دولپه ایها

 

Class: Magnoliopsida

 

راسته :مالپیگیالس

 

Order: Malpighiales

 

خانواده:تیره فرفیون

 

Family: Euphorbiaceae

 

زیر خانواده:کروتنوییده

 

Subfamily: Crotonoideae

 

نژاد:مانیهوته

Tribe: Manihoteae

 

سرده:مانیوت

 

Genus: Manihot

 

گونه:مانیهوت اسکولنتا

 

Species: Manihot esculenta

 

نام علمی: مانیهوت اسکولنتا کرانتز

 

Binomial name

Manihot-esculenta
Crantz
 M. ultissima Phol-M. aipi Phol

 

 

کاساوا جنسی با دو گونه خوراکی ماینها ت یوتیلیسیما یا شیرین و مانیهات آی پی گونه های ذکر شده که به ترتیب دارای غلظت بالا و پاینی از گلوکوزید سیانوژن دارند. سابقا کاساوا در گونه ام. اسکولنتا طبقه بندی شده بود. این تنها یکی از 98 گونه است که در خانواده خود دارد که به طور گسترده برای تولید مواد غذای کشت می شد.

کاساوا بطور یکسان 2n=36 است. و سایر سطوح پلوئیدی هستند و مورد استفاده قرار نمی گیرند بلکه تجربی تولید شده اند. چندین گونه نزدیک در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیرآمریکا پیدا شده که می تواند با مانیهوت اسکولنتا ارتباط داشته باشد.

مرفولوژی:

بوته کاساوا چوبی وچند ساله است که تا ارتفاع 2تا4 متر رشد میکند برگها بصورت توده ای در تاج درخت شبیه به برگ نخل گسترده و روی دمبرگ بلند و باریکی شامل 5تا9 پهنه به وجود میایند آنها فقط بسوی انتهای شاخه رشد می کنند وقتی گیاه در حال رشد است .ساقه اصلی به سه شاخه تقسیم شد و بعد به همین ترتیب شاخه های دیگری بر روی آنها تشکیل می شود. ریشه یا غده ها نیز در زیر سطح زمین توسعه می یابند. ریشه تغذیه کننده گیاه (جاذب مواد غذایی و آب)، رو به رشد عمودی از ساقه و ریشه های ذخیره کننده تا عمقcm  100-50 در خاک نفوذ کرده و این ظرفیت کاساوا برای بدست آوردن مواد غذایی از فاصله زیر سطح زمین شاید به توجیه رشد آن در خاک نا مرغوب کمک کند.

گل نر و ماده بصورت مجزا مرتب شده و بر روی همان بوته تشکیل می شوند. شکل میوه سه گوش و حاوی سه دانه است که قابل دوام بوده و برای انتشار گیاه مورد استفاده قرار می گیرد. تعداد ریشه های غده ای و ابعاد آنها و تا حد زیادی در میان گونه های مختلف متفاوت است .ریشه کاساوا مخروطی و طویل است وبا گوشت سفت همگن در پوسته ای قابل تفکیک که حدود 1 میلیمتر ضخامت دارد و با رنگ قهوه ای و در قسمت خارجی زبر می باشد گوشت غده متواند سفیدگچی یا زرد باشد . ممکن است اندازه طول ریشه از 30 تا 120 سانتیمتر و قطر آن 4 تا 15 سانتیمترو وزن 1 تا 8 کیلوگرم یا بیشتر برسد.ساقه گل دهنده و اجزای آن در شکل نمایش داده شده است

 شکل 1:مانیهوت

برش سطح عرضی از ریشه در شکل ۲ آمده است.پوست متشکل از لایه بیرونی و لایه داخلی است. بخش بیرونی متشکل از یک لایه سلول چوب پنبه و چوب پنبه ساز لایه چوب پنبه معمولا تیره رنگ است و می تواند با سایش در آب حذف شود. همانطور که در شوینده در کارخانجات بزرگ انجام می شود. بخش درونی شامل بافت چوب پنبه ای پوست و بافت آبکش است که پوست از مغز ریشه قابل جدا شدن است. ساختمان لایه انتقال دهنده به آسانی سست شده و پوست کندن از کل بخش مرکزی را امکانپذیر می سازد. بنابرین پوست گیری تسهیل می یابد. لایه چوب پنبه در بین 0.5 تا 2 درصد از وزن کل ریشه متغیر است. در حالی که بخش درونی مشمول پوست در حدود 8 تا 15 درصد است. به طور کلی در ریشه ها رسیده ضخامت این لایه 3-2 میلیمتر است. پوست محتوی نشاسته بوده و فقط معادل حدود نیمی از نشاسته هسته است. در پوست گیری جدا کردن ساختار پوست سخت است. و مانع سایش صاف توسط سوهان های اولیه می گردد و کارخانه های کوچک ترجیح می دهند که قبل از کار کردن با ریشه، آنها را پوست گیری کنند،و با حذف پوست مقداری نشاسته را از دست می دهند با این حال این ضرر در کارخانه های بزرگ قابل قبول نیست و تنها لایه چوب پنبه را حذف می کنند.                                               

  شکل 2:برش عرضی ریشه

 

ربع فوقانی چپ پس از رنگ آمیزی

1-پوست   1 a -لایه چوب پنبه ای بیرونی  1 b-لایه داخلی   2-کامبیوم(محل مبادله) 3-مرکز  4-مغز وآوند چوب اولیه

ربع فوقانی سمت راست اجزای تشکیل دهنده ریشه را نشان می دهد.                                

5-چوب پنبه 6-فیبر های اسکلرانشیم 7-مجرای لاتکس 8-کامبیوم 9-آوند چوب                                      

قسمت Aبزرگنمایی از سطح مقطع پوست

10-بافت چوب پنبه ای 11-فیبر اسکلرانشیم 12- نشاسته (دانه های ریز) 13-سلولهای پارانشیم

قسمتB  بزرگنمایی سطح مقطع از مرکز ریشه

14-دیواره سلولی (سلولها بزرگتر از سلولهای پوست)  15-نشاسته (دانه های بزرگ)

سمیت گیاه:

سم عمده کاساوا هیدروسیانیک  یا اسید پروسیک است که در ریشه ، برگ و شاخه ها بصورت آزاد واشکال شیمیایی مختلف وجود دارد کاساوا حاوی گلوکوزید سیانوژن (که فازئولونتین  phaseolunatinنامیده میشود)لاینامارین ولوتائواستارلین(linamarin and lotaustralin)می باشد که پس از برداشت توسط آنزیم لیناز یا لاینامارشروع به شکستن کرده و به اسید هیدرو سیانیک و استون و گلوکز تبدیل می شود لایناماراز وقتی که سلولها پاره میشوند در گلوکزید وارد عمل می شود هیدرولیز گلوکزید توسط آنزیم می توان به وسیله خیساندن ریشه در آب وباخرد کردن ،برش دادن وحرارت دادن تسریع بخشید.

وجود اسید هیدرو سیانیک به سادگی به وسیله بوو طعم تلخ آن قابل تشخیص است در برداشت ریشه های کاساوا میزان HCN در ارقام مختلف گیاه از بی ضرر تا کشنده و از چند میلی گرم تا 250 میلیگرم یا بیشتر در هرکیلوگرم ریشه تازه متفاوت است.ارقا م شیرین میتواند تا 20و گاهی تا50 میلیگرم و ارقام تلخ چندین برابر آن راداشته باشند.

تمام قسمت های گیاه حاوی گلوکزید سیانوژن هست و در برگها بیشترین غلظت را دارد ومقدار آن درغده های مختلف یک گیاه کمی متنوع است در جاهای مختلف غده بطور قابل توجهی ازآن یافت شد. توزیع اسیددر ریشه گونه های مختلف نیز متفاوت است در گونه های شیرین بخش عمده از اسید در پوست ودر لایه بیرونی آن واقع شده است در حالیکه در گونه های تلخ اسید بطور یکنواخت در تمام نقاط ریشه توزیع شده است .

در انتخاب یک گونه بایستی مقدار اسید هیدرو سیانیک در نظر گرفته شود گونه های بسیار سمی برای رشد با هدف تولید نشاسته بهتر است در نتیجه خسارت توسط حیوانات به حداقل میرسد.             

در گذشته کاساوا را با عنوان تلخ یا شیرین طبقه بندی میکردند با این مفهوم فقدان یا حضور سطح سم گلوکزید سیانوژن مطرح بود این سیستم کاملا معتبر نمی باشد زیرا شیرینی بطور کامل در ارتباط با توانایی تولید HCNنیست.

در موارد سوءتغذیه بشر که در آن رژیم غذایی فاقد پروتئین ،ید و..می باشد ریشه ها یی از ارقام دارای مقدار بالایی HCN ممکن است به مشکلات بهداشتی منجر شود.

اکولوژی:

کاساوا محصول ریشه ای وگیاه مخصوص مناطق گرمسیری است .مرز تقریبی برای کاشت آن ممکن است ازعرض 30 درجه شمالی تا 30 درجه جنوبی مساعد باشد اما اغلب کاساوا در بین عرضهای 20 درجه شمالی و 20درجه جنوبی در حال رشد واقع شده است به طور کلی محصول نیاز به یک آب و هوای گرم و مرطوب دارد دما نیزمهم است زیرا شرایط دمایی زیر صفر را تحمل نمی کند ورشد آن در 10 درجه سانتیگراد متوقف میشود و بیشترین تولید ریشه در زمینهای پست گرمسیری میتواند داشته باشد که زیر 150 متر ارتفاع دارند و درجه حرات به طور متوسط 25تا 27 درجه سانتیگراد است اما بعضی واریته ها تا ارتفاع 1تا 500 متر رشد می کنند.  کاساوا برای تولید محصول حداقل به هشت ماه آب و هوای گرم  نیاز دارد. این گیاه به طور سنتی در اقلیم خشک  رشد کرده است. اما می تواند در بارندگی زیاد نیز رشد کند. در مناطق مرطوب غرقاب را تحمل نمی کندو در مناطق خشک برای حفظ رطوبت برگ خود را از دست می دهد دوره نهفتگی 2تا 3 ماه طول می کشدوبا شروع دوباره باران رشد از سر گرفته می شود و برگ های تازه تولید می کند.بهترین تولید گیاه زمانی است که بارش باران نسبتا فراوان است اما می تواند در مناطقی که بارندگی سالانه آن کمتر از 500 میلیمتر یا بیشتر از 5 میلمتر باشد رشد کند .

کاساوا می تواند دوره های طولانی خشکسالی که در آن سایر محصولات غذایی نابود خواهند شد را تحمل نماید واین صفت ، آن را برای کاشت در مناطقی که بارندگی سالیانه کم یا توزیع نامناسب است ارزشمند می سازد .در آب و هوای گرمسیری فصل خشک اثر مشابهی بر روی کاساوا نسبت به اثر دمای پایین بر روی سایر محصولات چند ساله در دیگر نقاط جهان دارد. تحت شرایط آب هوای سرد یا خشک تولید محصول تا 18 ماه یا بیشتر طول می کشد کاساوا گیاهی روز کوتاه است و آزمایشات نشان داده است دوره نور مطلوب در روز 12 ساعت و دوره نور بلندتر به ذخیره سازی نشاسته کمک می کند. و بیشترین تولید را آفتاب کامل دارد.

خاک:

کاساوا در خاک لومی شنی یا شنی لوم که مرطوب ،حاصلخیز وعمیق باشد بهترین رشد را دارد اما همچنین در دامنه ای از بافت خاک از شنی تا رسی و خاکهای با حاصلخیزی نسبتا کمی رشد می کند در عمل کاساوا در محدوده وسیعی از خاکها رشد کرده ودر خاکی که بافت آن به اندازه کافی خرد شده باشد به غده ها اجازه داده میشود که توسعه یابند ضمننا و به طیف گسترده ای از phخاک 4 تا 8 متحمل است.

آماده سازی زمین

وقتی کاساوا بعنوان اولین محصول در زمین جنگلی رشد میکند نیاز به آماده سازی و پاکسازی زمین نیست وهمچنین آنرا می توان بدون آماده سازی خاک  بعد از برداشت محصولات قبلی کاشت ولی برای حذف علف ها وسایر گیاهان دو تا سه بار شخم زده میشود .پاکسازی زمین محل کاشت که انجام شد اجازه داده میشود که نور خورشید به سطح خاک تابیده و همچنین علف های هرز ورستنیهای سطحی حذف شده که ممکن است با گیاهان اقتصادی به رقابت بپردازند.

در جنوب شرقی آسیا برای پاکسازی خاک بیشه بطور کامل اعمالی انجام داده اند شامل حذف تمام ریشه ها ورفع انسداد تحتانی خاک به وسیله بریدن و سوزندان پوشش بیشه و سپس زمین عمیقا شخم زده میشود .

در افریقا تنها به سوزندان پوشش زمین پرداخته اند که فقط شاخه های کوچک و برگ ها را می سوزانند اما کل تنه و شاخه های بزرگ از بین نمی برند. همچنین انگلهای خاک از بین می روند ودر اثر این عمل لایه ای از خاکستر را افزایش داده که میزان نمک های پتاسیم در دسترس گیاه در حال رشد قرار می دهد.با این حال برخی گزارشات نشان داده اند که پاکسازی کامل خاک در بخش های خاصی از افریقا موجب بدتر شدن خاک به خاطر تصفیه و از دست دادن مواد غذایی شده است.

 

 کاشت گیاه :

کاشت کاساوا متفاوت با اهدافی که برای آن رشد کرده است.

کاساوا یا به عنوان تک محصول کاشته ویا کشت مخلوط با ذرت ،حیویات ،سبزیجات ،کائو چو ، موز و گیاهان دیگر کاشته می شود کشت مخلوط خطر از دست دادن کاساوا توسط آب و هوای نامساعد و آفات به وسیله پراکنده شدن خطر روی گیاهان با استعداد های مختلف کاهش می یابد

برای اهداف کشاورزی کاساوا اختصاصا به وسیله قلمه تکثیر می یابد .استفاده از دانه تنها به منظور انتخاب دانه های تولید شده گیاهان که ریشه ها کمتر و کوچکتر از والدین خود به وجود می آورند می باشد، و ممکن است نیمی ازآنها موفق به جوانه زنی شوند از سوی دیگر قلمه گرفته شده از ساقه به آسانی و به سرعت ریشه دهی می کند و گیاهانی با خصوصیات یکسانی با والدین خود را به وجود می آورند.                           اگر قلمه را از ساقه گیاهان حداقل ده ماهه با ضخامت 2.5تا 3.5 سانتیمترگرفته شود مطلوب هستند.قلمه های بدست آمده بایستی در محل خشک تا کاشت بعدی ذخیره شوند.قلمه باید به طول 25 سانتیمتر و از 75 تا 150 سانتیمتر پاینی ساقه گرفته شود و بایستی بعد از 20سانتیمتراولیه ساقه باشد. قلمه ای که از بخش بالایی گیاه گرفته می شود رشد سریعتری خواهد کرد اما عملکرد نهایی آن بسیا کمتر است.

آزمایشی درفیلیپین در رابطه با سن قلمه و بازده آن نشان داد که قلمه گرفته شده از 75 سانتیمتر یا بیشتر پایینی راس ساقه بهترین بازدهی نشاسته دارد .

 

 

شکل3

 

تصویری از قلمه مناسب

در انتخاب قلمه بایددقت شود که سالم فاقد بیماری و آفت باشد. در مناطقی که در دمای انجماد هستند ممکن است قلمه ها در اسرع وقت و با گذشت خطر یخبندان کاشته شوند.درخاک تهیه شده مرطوب کاشت قلمه با دست یا ماشینهای کاشت( کارنده های مکا نیکی در برزیل طراحی شده به جهت کاهش ورود کارگر). صورت می گیرد. کاشت با دست به سه طریق انجام می شود عمودی ،مسطح زیر خاک و یا 45 درجه از سطح زمین که تحت شرایط بارندگی کم است در کاشت عمودی (که در هر دو پاینتر از نیمه قلمه در خاک قرار داده می شود).ممکن است قلمه ها خشک شوند در حالیکه در عرض های بالا با بارندگی زیاد ممکن است قلمه های کاشته شده به روش تخت نیز دچار پوسیدگی شوند به طور کلی کاشت تخت 5 تا 10 سانتیمتر زیرسطح خاک در آب و هوای خشک پیشنهاد میگردد این روش هنگامی که کاشت مکانیکی است استفاده میشود همچنین هنگامی که عمق خاک کم است تا قلمه ها بصورت عمودی یا مایل کاشته شوند انها را به صورت افقی خوابانده و با 2تا3سانتیمتر خاک پوشش می دهند.

رعایت تقا رن و برش در استقرار موفقیت امیز قلمه ضروری است بالای برش باید بالا قرار گیرد فاصله بوته ها 80سانتیمترتا 1متر است وفاصله روی ردیف با توجه به شرایط محلی متفاوت است  تعدا بوته در هکتار نیز متفاوت است ودر مناطق مختلف بین 10000تا15000 است  ظرف چند روزقلمه ریشه تولید کرده وبه زودی ساقه ای جدیدو درمحور برگ  با برگ های قدیمی ظاهر می شوند. دانه های گیاهی فقط برای مقاصد اصلاحی بکار می رود در اوایل، رشد نسبتا اهسته است بنا براین باید علف های هرز در طول چند ماه اول کنترل شوند.

غد ها تمایل دارند از تعداد زیادی از نقاط ریشه به وجود آمده و نزدیک سطح خاک رشد نمایند با استفاده بهتر از کودهای کاربردی ریشه ها در سطح تولید و همچنین برداشت آسانتر می شود.

واز طرف دیگر کاشت عمودی در مناطق بارانی و کاشت مایل در مناطق نیمه بارانی استفاده میشود قلمه در اراضی مسطح یا دره ها یا تپه ها کاشته می شود برخی آزمایش ها نشان داده اند کاشت در اراضی شیبدار بازده تولید را پایین آورده نسبت به اراضی مسطح ومبارزه با علف های هرز و برداشت نیز مشکل تر است و کاشت با دستگاه را غیر ممکن می سازد ولی زمینهای تخت برای اینکار مناسب ترند.

زمان کاشت تحت تاثیر شرایط آب و هوایی و دسترسی به مواد مورد نیاز جهت کاشت است .کاساوا معمولا با آغاز فصل بارش کاشته میشود به منظورکاهش ریسک و پخش کار سخت کاشت زیاد ، کاشت گاهی اوقات بین دو فصل بارانی تقسیم میشود .

اگر قلمه ساقه را برای مدت طولانی نگهداری کنیم ریشه دهی خوبی ندارند بنابراین مطلوبست در همان زمان کاشت شوند.

کاساوا به کرات به عنوان یک گیاهی که مدت کوتاهی سایه را تحمل مکند در مزارع جوان کاکائو ، قهوه در تایلند کاشت شده است اما عمدتا به عنوان یک محصول انحصاری کشاورز آنرا برای مدت ده سال یا بیشتر در زمین خود میکارد .

اگر قیمت کاساوا افت کند کشاورز ممکن است کشت خود را به به نیشکر ، ذرت یا ذرت خوشه ای تغییر دهد تا زمانی که محصول کاساوا دوباره سودآور شود.

آب ضروری استتا گیاه به خوبی استقرار یابد طی هفته اول پس از کاشت گیاه شروع به رشد میکند به طور کلی حدود 5 درصد قلمه ها توسعه نمی یابند  بنابراین مازاد مربوطه برآورد می شود و طی یک ماه پس از کاشت امکان جایگزینی قلمه ها وجود دارد.

وقتی کاساوا به صورت کشت مخلوط کاشته میشود توجه زیادی به آن نمی شود اما اگر به عنوان تک کشتی کاشته شود پس از کاشت متی نیاز به نگهداری دارد آگر بارش وجود نداشته باشد نیاز به آبیاری دارد آستفاده از وسایلی که خاک را زیر و رو نمی کند جهت حفظ رطوبت خاک کمک می کند به خصوص در خاکهای خشک و شنی .در این مدت مساله اصلی کنترل علف هرز است بهتر است تا زمانیکه کاساوا توسعه یافته آنها را 2تا 3 بار کنترل کرد سپس باسایه اندازی گیاه مانع از رشد آنها میشود.

کود:

در زمینی که تازه به کشت کاساوا اختصاص یافته کود لازم نداردیا وقتی زمین قدیمی افت عملکرد در پی داشت زمین کافی جهت کشت جایگزین می شود .

هنگامیکه خاک در اثر کشت مکرر تخلیه شده باشد  کاساوا نیاز بالایی به تغذیه دارد.ووقتی کاساوا برای

چندین سال پی در پی یا تناوبی در زمین کشت شده باشد ذخیره برخی از مواد غذایی خاک کاهش می یابد وباید توسط کود به خاک برگردانده شود .آزمایشاتی در کشورهای برزیل ،هند و بسیاری از نواحی آفریقا و شرق دور نشان داد که کود افزایش قابل توجهی از عملکرد یعنی هم از ریشه و هم مقدار نشاسته را بدنبال دارد .واین مهم با استفاده از کودهای پتاسیم که در تشکیل نشاسته سهیم است و نیتروژن و فسفر که برای رشد ضروری هستند حاصل میشود . با این حال اگر خاک حاوی مقدار زیادی از ازت قابل جذب باشد در نتیجه رشد رویشی گیاه بدون افزایش تولید ریشه بیشترمیشود .نوع و میزان کود مورد نیاز کشت کاساوا بستگی به ماهیت خاک دارد .

( آقايان‌( Cours and Fritz , 1961 ) نشان‌ دادند كه‌ براي‌ حصول‌ 40 تن‌ درهكتار عملكرد كاساوا مقادير 85 كيلوگرم‌ نیتروژن‌ ( N ) و 62 كيلوگرم‌ فسفر ( P2O5 ) و 280 كيلوگرم‌ پتاس‌ (K2O ) و 75 كيلوگرم‌ آهك‌ ( Cao )  خالص‌ در هكتار بايستي‌ به‌ خاك‌ مزرعه‌ داده‌ شود . مقادير متنوع‌ مواد غذائي‌ جذب‌ شده‌ بوسيله‌ عملكرد 40 تن‌ در هكتار كاساوا كه‌ در انستيتوي‌ تحقيقات‌ (Chemara) در مالايا تحقيق‌ شده‌ شامل‌ 90 كيلوگرم‌نیتروژن‌ (N ) و 67 كيلوگرم‌ فسفر (P2O5 )  314 )كيلوگرم‌ پتاس‌ (K2O )  و 78 كيلوگرم‌ (CaO ) و 56 كيلوگرم‌ (MgO ) ميباشد . از ارقام‌ فوق‌ معلوم‌ميشود كه‌ گياه‌ توليدكننده‌ نشاسته‌ اي‌ مانند كاساوا نيازمند مقادير قابل‌ توجهي‌ پتاس‌ ميباشد . كمبودپتاس‌ نه‌ فقط باعث‌ كم‌ شدن‌ توليد ميشود بلكه‌ تأثير نامناسبي‌ بر كيفيت‌ محصول‌ نيز خواهد داشت‌ .همچنانكه‌ در آزمايشات‌ زيادي‌ كه‌ در مورد نیتروژن‌ صورت‌ گرفته‌ نشان‌ داده‌ شده‌ است‌ گياه‌ كاساوانيازفراواني‌ به‌ كود ازته‌ دارد.

همچنانكه‌ در آزمايشات‌ قبلي‌نشان‌ داده‌ شده‌ تناسب‌ بين‌ مصرف‌ كودهاي‌ ازته‌ و پتاسه‌ در اراضي‌ ضعيف‌ براي‌ توليد كاساوابعلت‌ تأثيرمتقابل‌ آنها بر همديگر و بر عملكرد محصول‌ بسيار مهم‌ است‌ .در آزمايشات‌ كودي‌ ازته‌ و پتاسه‌ بر روي‌محصول‌ كاساوا در ايالت‌ كرالا هندوستان‌ آقاي‌         Chadha 1958 ) .( نشان داد كه‌ در موقع‌ برداشت‌ محصول‌، غده‌ هاي‌ بدست‌ آمده‌ از رفتارهائيكه‌ فقط كود ازته‌ در آنها مصرف‌ شده‌ است‌ از لحاظ تعداد زياد بوده‌اما غده‌ ها ريز ميباشند و غده‌ هاي‌ بدست‌ آمده‌ از رفتارهائيكه‌ فقط كود پتاسه‌ در آنها مصرف‌ شده‌ است‌از لحاظ تعداد كم‌ اما درشت‌ و خوش‌ فرم‌ بودند .در پلاتهائي‌ كه‌ رفتارهاي‌ ازته‌ و پتاسه‌ مصرف شده‌است‌ غده‌ ها فراوان‌ و درشت‌ بودند با وجوديكه‌ نياز كاساوا به‌ فسفر كمتر از نياز سيب‌ زميني‌ است‌ امامقادير كافي‌ كود فسفره‌ براي‌ توليد عملكرد مطلوب‌ لازم‌ است‌ .همچنین در مناطقی از هندوستان 25تن‌ در هكتار كود حيواني‌ پوسيده‌ بعنوان‌ كود پايه‌ مصرف‌ ميشود .

اگرچه کاساوا باحداقل نهاده (ورودی)میتواند تولید محصول داشته باشد و همچنین در زمین های با سطح حاصلخیزی متوسط که برای سایر محصولات غذایی ضمن دسترسی به رطوبت  منظم ، بوده بازده مطلوب دارد رشد مطلوب و بهره وریاز بوته آن به شاخص برداشت ، وزن ریشه تقسیم بر وزن کل گیاه مرتبط است دامنه شاخص های مطلوب 0.5تا0.7 است پاسخ به عناصر پر مصرف متفاوت است وکاساوا به کودهای پتاس و فسفر بیشترین پاسخ را می دهد

قارچ میکوریزا فسفر را مهارکرده وآنرا در اختیار ریشه گذاشته وبه کاساوا سود میرساند همچنین زیادی کود نیتروژن ، بیش از 100 کیلو گرم در هکتار ممکن است باعث تولید تولید بیش از حد شاخ و برگ شود و به کاهش توسعه شبکه ریشه و شاخص برداشت پایین منجر شود. ضمننادر چند ماه اول رشد از کود استفاده میشود.

واریته ها:

قبل از توسعه برنامه های اصلاحی ملی و بین المللی با کاساوا ، نسبتا ارقام کمی وجود داشت .به دلیل اینکه کاساوا از کلون های سبز ازدیاد می گردید. برنامه های اصلاحی اخیر عبارتند از ازدیاد کلونهایی با مقاومت به خیلی از بیماریها ی عمده و آفات.

نامهای ویژه عمدتا منطقه ای است به استثنای تولیدات مراکز تحقیقات بین المللی که با آنها حامل کد انستیتو هستند. این کد اغلب به عنوان نام رقم نگهداری می شود. طبقه بندی رقم معمولا بر اساس رنگ و شکل برگ ها ،ساقه و ریشه ها است. عملکرد در اغلب ارقام خیلی وابسته است به قطر و طول ریشه ،بیماری و میزان مقاومت در برابر آفات زمان برداشت ،کیفیت پخت، انطباق با درجه حرارت. برخی کلونها 18 ماه زمان برای رشد نیاز دارند قبل از اینکه بتوان آنها را برداشت کرد . رنگ شبکه ریشه معمولا سفید است و در تعداد کمی از کلونها مغز ریشه زرد است.گیاهچه بعضی از کلونها بطور شانسی توسط کشاورزان در مزرعه انتخاب شد.اگر چه کاساوا به عنوان محصول تجاری در بسیاری از کشور های گرمسیری دایر شده و صدها نوع از گونه موجود است ولی معمولا کمی از گونه ها شناخته شده و نامگذاری گردیده اند.

انواع مختلف معمولا به وسیله خصوصیات مرفولوژیکی از قبیل رنگ ساقه ،دمبرگ ها ،برگ و غده ها از یکدیگر تمایز داده اند.علاوه بر اینها در بسیاری از موارد مشابه در مکانهای مختلف به وسیله نامهای مختلف شناخته میشوند گونه های متعددی از کاساوا وجود دارد که معمولا در دو شاخه اصلی Manihot palmata و  Manihot aipiیاکاساوی تلخ و شیرین گروه بندی شده است این گروه بندی با هدف معاملات اقتصادی است با توجه به اینکه تمایز دو گروه به وسیله مشخصات گیاهشناسی مشکل است .با این حال تمایز بین آنها را بر محتوای اسید هیدرو سیانیک که موجب سمیت در ریشه است استوار گردیده است تنوع این سمیت ثابت نمی ماند و از مکانی به مکان دیگر متفاوت است همه کاساواها وابستگی به واریته  Manihot utilissima  دارند ودر شرایط معینی ممکن است واریته تلخ تبدیل به واریته شیرین شود وبالعکس.

محتوای اسید هیدرو سیانیک در خاک های فقیر و شرایط خشک روبه افزایش گرایش دارد زمانی تصور می شد که سمیت ریشه کاساوا با گونه یا رقم در ارتباط است اما ارتباط داشتن اسید هیدرو سیانیک با شاخص های شرایط متفاوت رشد ،خاک،رطوبت ،درجه حرارت وسن پیدا شد.                  

ترکیب شیمیایی ریشه های کاساوا متفاوت است مطالعه 30گونه در مکزیک نتایجی به شرح ذیل در بر داشته است مقدار ماده خشک ریشه متفاوت وبین 24تا52 درصد با متوسط 35درصد ومقدار پروتئین نیز متفاوت و بین 1تا6 درصد با متوسط 3.5 درصداست. ریشه کاساوا از نظر نشاسته بسیار غنی بوده و حاوی مقدار قابل توجهی از کلسیمgr100/mg 50 ،فسفرgr100/mg40 وویتامینc. gr 100/mg25 می باشدبا این حال آنها از نظر پروتئین و سایر مواد غذایی فقیر هستند و در مقابل برگهای کاساوا منبع خوبی از پروتئین است اگر با اسید آمینه متیونین اضافه شود علیرغم اینکه کاساوا حاوی سیانید است. 

 

جدول 1 در مورد آنالیز ریشه کاساوا و سیب زمینی است که در ماداگاسکار صورت گرفته است 

 

جدول 1. - AVERAGE COMPOSITION OF THE CASSAVA ROOT AND THE POTATO (COMMON VARIETIES AT HARVEST TIME) -- ترکیب متوسط ریشه کاساوا و سیب زمینی (ارقام مشابه در زمان برداشت)

 

کاساوا

سیب زمینی

 

درصد

Moisture رطوبت

70.25

75.80

Starch مواد نشاسته ای

121.45

19.90

Sugars قندها

5.13

0.40

Protein پروتئین

1.12

2.80

Fats چربی ها

0.41

0.20

Fibre فیبر

1.11

1.10

  خاکسترAsh

0.54

0.92

 

1 گونه های تلخ معمولا به طور متوسط در حاوی حدود 30 درصد از نشاسته می باشد.

 

آفات وبیماریها:

در بسیاری ازمناطق گیاه کاساوا معمولا دچار آفت وبیماری نمی شود با این حال در سایر نقاط ممکن است توسط عوامل بیماریزا مورد حمله قرار گیرد.

1-بیماریهای ویروسی : موزائیک لکه قهو های و پیچیدگی برگ تنباکو ممکن است به برگ ساقه و شاخه ها کاساواحمله کند در بسیاری از نقاط افریقا این بیماریها شیوع یافته و در حال تلاش برای تولید ارقام مقاوم هستند.

2- بیماریهایی باکتریایی: مانند Phytomonas manihotis (در برزیل) باکتریوم کاساوا (در افریقا) و باکتریوم سولاسکاریوم solanacearum در اندونزی ممکن است ریشه ساقه با برگ کاساوا مورد حمله قرار دهد .

3- قارچ ها: انواع قارچ ها وجود دارد که ریشه ساقه و برگ کاساوا مورد حمله قرار می دهد .

4- حشرات : برخی حشرات بوته را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار می دهند(ملخ ها ، سوسکها و مورچه ها )و برخی دیگر بوته را بطورغیرمستقیم تحت تاثیر قرار می دهند(با انتقال ویروس) مثل شته .                       

مهمترین حشرات آفت کاساواحشره آردی(Phenacoccus manihoti)و کرم سبز کاساوا(Mononychellus tanajoa)در افریقا میتوانند تا 80 % محصول را نابود کنند در مرکز کنترل زیستی در IITAدرافریقا  دانشمندان پس از چندین سال تلاش موفق معرفی دشمنان طبیعی  این دو افت که با محیط زیست نیز سازگارند گردیدند وزنبور پارازیت(Apoanagyrus lopezi)و کرم درنده(Typhlodromalus aripo)در کنترل حشره آردی و کرم سبز کاساوا موثر واقع شد بطوریکه خسارت حشره آردی 95% کاهش و خسارت کرم سبز کاساوا 50% کاهش یافت.

5- حیوانات : موش های صحرایی، بز و خوک های وحشی که احتمالا مزاحم ترین هستند و آنها از ریشه ها خصوصا در نواحی مجاور به جنگل تغذیه می کند.

 

مکانیزاسیون:

در بسیاری از نقاط گرمسیری جهان کاساوا در قطعات کوچک کاشت شده است اما در برخی از کشورها (بعنوان مثال مکزیک ، برزیل و نیجریه ) شروع به بزرگ نمودن مزارع شده و تمایل به مکانیزاسیون در حال افزایش است. درجه مکانیزاسیون بستگی به مقدار زمین ، نیروی کار موجود در منطقه و سیاست های عمومی در مورد استفاده از نیروی کار دارد.

استفاده از ماشین آلات جهت آماده سازی زمین از کار کارگر مناسبتر است جهت اطمینان از ایجاد بهترین بستربذر که برای غده ها لازم است عملیات بعدی کاشت – وجین – هرس و برداشت که با دست می توان  انجام داد با ماشین بهتر انجام میگیرد.ورودی کارگر بطور گسترده در نقاط مختلف مناطق استوایی برای تولید کاساوا در هکتار متفاوت است و تخمین زده شده که در زئیر778 تا 830 نفر ساعت در هکتار نیاز است. عملیات آن شامل : تهیه قلمه – کاشت – وجین و برداشت. همچنین 1668 تا 2206 نفر ساعت در اوگاندا مقایسه می شود در جنوب آمریکا و کارائیپ حداکثر 494 نفر ساعت برای عملیات مشابه تخمین زده شده است. دلیل ممکن برای بالا بودن نیاز در افریقا کاشت کاساوا بصورت کشت مخلوط برای استفاده زمانی بیشتر است.

رئوس اقدامات جهت استفاده از ماشین:

1-کاشت ، وجین وبرداشت                                     

2-عملیات اساسی مانند شخم زدن و کلوخه شکنی توسط تراکتور میتواند انجام شود

3-ماشین کارنده در برزیل طراحی شده است ودر مکزیکو استفاده میشود ودوردیف کارنده دارد با تراکتور نیز حمل میشود و دو نفر قلمه ها را از صندوقچه دستگاه برداشته وروی صفحه دوار گذاشته و قلمه ها پی درپی از طریق سوراخ تعبیه شده به  داخل شیار ایجاد شده توسط فاروئر ساده در خاک سقوط کرده و یک جفت دیسک روی قلمه ها را خاک داده و زنجیر متصل به دستگاه خاک روی قلمه هارا صاف میکند کارنده می تواند 5 هکتار در روز را پوشش دهد.

4-واحدی برای شیار کشیدن و کاشت توسعه یافته است به عنوان یک شیار ساز به اضافه کارنده و کولتیواتور و 6 ردیف کارنده بعد از سطح شیار کشی شده کار میکنند.                                

5-یک ماشین گازوئیلی با جدول قلمه آماده برای کاشت وجود دارد که دارای مزیت سرعت و نظم در ارائه قلمه است6

وجین کننده که اولین وجین را با عبور از بین ردیف ها انجام می دهد به وجود آورده شده و وجین مکانیکی از بالای ردیف ها یکی از مشکلات حاضر است.

7-ماشین هرس کننده متشکل از یک صفحه برش سنگین در جلوی تراکتور نصب شده است و جهت فشار دادن قسمت فوقانی به پایین به وسیله صفحه دوار در پشت تراکتور به طور یکنواخت که برداشت با دست را ممکن می سازد ارتفاع برش به آسانی با ماشین دوار برش  تنظیم میشود.

8-برداشت ماشینی کاساوا به دلیل مسیر رشد غده ها آسان نیست آنها ممکن است بیش از یک متر نفوذ و 50تا60سانیمتر گسترده باشند بی دقتی دراستفاده از ماشین آلات برداشت ممکن است به غده ها آسیب برساند و در نتیجه اکسیداسیون ، تیره شده و کیفیت آرد را پایین می آورد .در غنا حدود 2000متر مربع را در 2/21ساعت به وسیله تراکتور برداشت می کنند.

برداشت محصول :

برداشت کاساوا زمانی که ریشه ها رسیده باشند در تمام طول سال می توان برداشت کرد در مناطقی با باران فصلی مانند ماداگاسکار برداشت محصول معمولا در فصل خشک و در دوره خواب گیاه انجام می شود.(با وجود اینکه در تمام طول سال بارندگی وجود دارد). همینطور در مالزی کاساوا در تمام طول سال برداشت می شود.بلوغ از گونه ای به گونه دیگر متفاوت است اما برای موادغذایی غده ها را تقریبا می توان در هر سنی زیر 12 ماه برداشت کرد.ازنظر تولید نشاسته بایستی در نظر داشت کاساوا رسیده باشد در آزمایش های با گونه مشخصی از SAO PEDRO PRETO در آب و هوای گرمسیری معلوم شد که سن بهینه برداشت که درآن بالاترین میزان عملکرد نشاسته بدست آمد از 18 تا20 ماه بود.

گراف ذیل تاثیر سن برداشت برعملکرد نشاسته را نشان می دهد درصد از دست رفتن عملکرد در رابطه با عملکرد در سن مطلوب چنانچه در ازمایشی با صفات معین مشخص شد.(  خط ممتد عملکرد غده و خط بریده بریده عملکرد نشاسته را نشان می دهد.)                                

گراف1

مشاهده شد که ریشه وتولید نشاسته هردو به سرعت در حال افزایش بوده تا به حداکثر مقدار خود برسند بعد از اینکه تولید ریشه به آرامی کاهش می یابد تولید نشاسته با سرعت بیشتری در محاسبه میزان نشاسته غده ها کاهش می یابد. اگر غده ها در زمین باقی بمانند تا سن خاصی مقدار نشاسته افزایش می یابد و سپس شروع به چوبی شدن می کند و موجب سفت  وچوبی شدن ریشه میشود بطوریکه آنها سختتر شده و برای مصارف دیگر آماده می شوند.پس از 48 ساعت از برداشت ریشه ها در ابتدا با توجه به تغییرات آنزیمی شروع به خراب شدن می کنند و سپس پوسیده  ونابود می شوند .ریشه ممکن است در یخچال تا یک هفته نگهداری شود آنها ممکن است در صورتیکه ریشه ها از بوته جدا نشوند برای مدت طولانی در زمین ذخیره شوند. روزقبل از برداشت گیاهان هرس شده و ساقه را با دست و به وسیله کارد بزرگ و سنگین یا با ماشین از ارتفاع 40تا60سانتیمتری سطح زمین قطع می نمایند وشاخه های اضافی در کنار مزرعه جمع آوری میشود پس از انتخاب قلمه برای کاشت بعدی مابقی آنها رامی سوزانند . باید قلمه ها در جای حفاظت شدهای جهت جلوگیری از خشک شدن نگهداری شود.                                                                                                                    

 

در خاکهای سبک ریشه ها به سادگی توسط کشیدن ساقه یا با کمک اهرم از خاک بیرون آورده می شوند وسپس ساقه را از غده ها جدا می نمایند .در خاک سنگین ممکن است قبل از بیرون آوردن ریشه گیاه کج بیل زدن لازم باشد. یرداشت کننده مکانیکی با ساقه درگیر شده و ریشه را از زمین بیرون می کشد. در طی فرایند برداشت باید دقت شود که صدمه رسیدن به ریشه به حداقل برسد چونکه عمر مفید آن تا حد زیادی کاهش می یابد.

باید توجه داشت وقتی گیاه هرس شده بیرون آوردن ریشه نباید به تاخیرافتد چون موجب جوانه زنی شده ونتیجه آن نزول و کاهش مقدار نشاسته غده ها است.  

عملکرد:

تحت حداکثر شرایط مطلوب عملکرد ریشه تازه می تواند به 90 تن در هکتار برسد در حالیکه میانگین عملکرد جهانی بیشتر سیستم های کشاورزی در حد امرار معاش و 8/9 تن در هکتار می باشد.

تولید جهانی کاساوا 184 میلیون تن در سال 2002 تخمین زده شداکثر تولید در قاره افریقا که درآن 1/99 میلیون تن بود ورشد کرده است.آسیا5/51میلیون تن و آمریکای لاتین و حوزه دریای کارائیب2/32 میلیون تن بوده است.

نیجریه بزرگترین تولید کننده جهان از کاساوااست با این حال براساس آمار فائواز سازمان ملل متحد تایلند بزرگترین صادر کننده کاساوا خشک شده با مجموع 77%از صادرات جهان در سال2005 است.دومین صادر کننده کشور ویتنام با 6/13% و اندونزی با 8/5%و کاستاریکا 1/2%به خود اختصاص داده اند.

تولید جهانی کاساوا از سال 1988تا 1990 ،5/12%افزایش زیادی داشته است.

 

فرآوری وتبدیل کاساوا

عمر مفید کاساوا تنها چند روز است و خواص ویژه خود را از دست می دهد اگر برگها ی کاساوا دو هفته قبل از برداشت حذف شوند عمر مفید آن دو هفته طولانی تر می شود. قرار دادن ریشه در پارافین یا موم یا ذخیره کردن آنها در کیسه پلاستیکی خطرات آن را کاهش داده و عمر مفید آن را به 3تا 4 هفته افزایش می دهد ریشه  پوست گیری شده را می توان منجمد کرد .

روش سنتی عبارتست از بسته بندی ریشه در مالچ مرطوب برای تمدید عمر مفید آن.

ریشه های خشک را میتوان کوبید و به آرد تبدیل کرد در خلال فرآیند کوبیدن ریشه ،ذرت را میتوان اضافه کردتا پروتئین آررد افزوده شود.آرد را میتوان جهت پختن نان استفاده کرد .

بعضا آرد کاساوا با مشتقات جزئی ممکن است بعنوان جانشین آرد گندم در تهیه نان استفاده شود .

نانی که بطور کامل از آرد کاساوا تهیه شده در آمریکا به بازار عرضه شده و نیاز افراد دارای آلرژی به آرد گندم را برآورده کرده است.

ریشه های تازه را میتوان بصورت قطعه های نازک کاملا سرخ کرده و محصولی مشابه چیپس سیب زمینی تهیه کرد.ریشه ها را میتوان پوست گیری رنده کرده و با آب شستشونمود و نشاسته را استخراج نمودوهمچنین پروتئین برگ را میتوان به خوراک دام اضافه نمود.                         

در افریقا فرآوری ریشه به چند روش مختلف صورت میگیرد .آنها ممکن است برای اولین بار درآب تخمیر شده سپس آنها را به وسیله آفتاب خشک کرده برای ذخیره سازی یا رنده نمودن آن سپس خمیر تهیه می نمایند و می پزند .نوشیدنیهای الکلی نیز می توان ازریشه کاساوا تهیه نمود.

برگهای جوان حساس متواند به عنوان سبزیهای معطر خوراکی مورد استفاده قرار گیرد که حاوی سطحوح بالایی از پروتئین (FW10-8%) میباشد تهیه آن به شیوه ای مشابه اسفناج است ودر طول فرایند پخت بایستی دقت کرد که طوری باشد که ترکیبات سمی از بین بروند .

در ضمن با تجمیع برگهای چند رنگ مختلف می توان آنها را بصورت زینتی کاشت.                                               

استفاده های صنعتی از کاساوا و فرآیند تبدیل آن در کارخانجات و تولید محصولاتی شامل کاغذ سازی ،پارچه ،چسپ ،شربت فروکتوز بالاوالکلی باشد.

سوخت زیستی:

در بسیاری  ازکشورها تحقیقات قابل توجهی جهت بررسی استفاده از کاساوا به عنوان مواد اولیه سوخت زیستی اتانول شروع شده است.

در سال 2007 در Beihai بزرگترین تاسیسات تولید سوخت اتانول تکمیل شد که بازده آن سالانه 000/200 تن اتانول و با خوراک اولیه یک ونیم میلیون تن کاساوا بوده است  بر اساس یازدهمین طرح 5ساله چین و بر اساس طرح توسعه برای انرژی تجدید پذیر باید در سال 2010تولید اتانول کاساوا از 000/200 تن به 000/2000 تن اضافه گردد.

خوراک دام:

کاساوا در گستره ای از جهان برای خوراک دام استفاده میشود علوفه کاساوا در مرحله رشدی گیاه جوان ،3تا4 ماه پس از رشد برداشت شده و ارتفاع بوته حدود 30تا45 سانتیمتر بالای سطح زمین است . 1تا2 روز در مقابل آفتاب خشک شده و با داشتن حداقل ماده خشک نهایی 85%برداشت می شود.

علوفه کاساوا دارای پروتئین بالا (20تا27%پروتئین خام) و تانن متراکم (5/1تا4%) وبه عنوان منبع خوبی جهت  دام های شیری و گوشتی  استفاده شده و یا بصورت تغذیه مستقیم یا مخلوط با کنسانتره مصرف میشود.

مصارف پزشکی:

واریته های تلخی از ریشه مانیوت برای درمان اسهال و مالاریا استفاده می شود.

برگ ها در درمان فشار خون بالا ، سردرد ودرد مورد استفاده قرار میگیرند.

برای درمان سندروم روده تحریک پذیر کاربرد  دارد.      

با توجه به داشتن گلوتن آزاد و نشاسته طبیعی بعنوان جایگزین گندم در غذاهای غربی جهت درمان بیماری Coeliac استفاده می شود                                                                                                                                                                                                                                                   

ژرم پلاسم:

بزرگترین مجموعه ژرم پلاسم در مرکز بین المللی کشاورزی گرمیسری(CIAT)در CALI کلمبیا قرار داردوموسسه بین المللی کشاورزی گرمسیری(IITA) در Ibadan نیجریه ومحل نگهداری مجموعه ژرم پلاسم برای احتیاجات آفریقاست.

بزرگترین مجموعه ملی در برزیل است و تحت نظارت شبکه تحقیقات کشاورزی برزیل (EMBRAPA)

هرسه نهاد فوق الذکر برنامه های اصلاحی دارند.

واردات کاساوا به آمریکاممنوع است بخاطر به حداقل رساندن انتشار آفات وبیماریهای سیستمیک که از این محصول غذایی مهم ممکن است حاصل شود.

گیاهان در صورت کشت بافت می توان بطور امن ودر صورت گواهی فقدان بیماری رد وبدل شوند .

 

 

تصاویری از گیاه کاساوا-ریشه ،بوته،بیماری موزائیک وبرداشت مزرعه کاساوا

نمونه ای ازمحصولات کاساوا

   

 


برچسب‌ها: کاساوا, گیاه کاساوا, زراعت کاساوا, cassava, Cassava farming
[ دوشنبه سوم بهمن 1390 ] [ 9:30 ] [ نظام کارزانی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

با سلام
این وبلاگ در خصوص مطالب علمی مرتبط با کشاورزی است به امید انکه بتواند برای علاقه مندان مفید واقع شود.
امکانات وب
مشاهده جدول کامل ليگ برتر ايران

جاوا اسكریپت